Wie vanaf de camping naar de rivier loopt die in het meer uitmondt, heeft een magnifiek uitzicht over de volle lengte van het meer. Aan weerszijden rijzen de flanken van de bergen omhoog. Helemaal aan de overkant lijkt de San Salvatore het meer af te sluiten. Bij het zien van de bergdaken met hun kenmerkende spitse toppen is de eerste gedachte of je op die top kunt komen. Dat kan inderdaad. Samen met de er tegenover gelegen Monte Bré die vanaf de camping gezien schuil gaat achter een vooruitstekende bergflank, en Sighignola, ook wel het Balkon van Italië genoemd behoort de San Salvatore tot de populairste uitstapjes.

San Salvatore

Voor de San Salvatore rijden we naar Lugano, waar we als vanzelf naar de boulevard worden gedirigeerd. We volgen de bordjes met het opschrift Lugano Monte Salvatore. Wie geen zin heeft in de wandeltocht kan gebruik maken van de funicolare, het bergtreintje dat met een slakkengang tegen de berghelling opkruipt tot de 915 meter hoge top is bereikt. Een belevenis op zich. Het treintje vertrekt vanaf Lugano Paradiso aan de Viale delle Scuole. Wie zin heeft in een flinke wandeling met het nodige stijgingspercentage gaat natuurlijk te voet. In dat geval blijven we de bordjes volgen, totdat we bij het eerstvolgende gehucht de parkeerplaats tegenkomen waar we de auto achterlaten. Denk wel aan stevige wandelschoenen. De wandeling is niet moeilijk, maar vraagt toch enige conditie.

Onderweg zijn er echter zoveel mooie uitzichtpunten, vaak met bankjes, dat er voldoende momenten zijn om bij te komen. Wie over een prima conditie beschikt en daarbij ook nog houdt van het betere klauterwerk, kan op eenderde van de tocht de Klettersteig nemen. Een binnendoor-weggetje, korter maar ook zoveel steiler. Een uitdaging voor de sportievelingen onder ons.

Eenmaal op de top aangekomen kan er gegeten en gedronken worden in het restaurant met zijn onvermijdelijke panorama terras. Dat dit niet goedkoop is, spreekt voor zich. Wie de portemonnee wil sparen doet er daarom goed aan zelf zijn picknick-rugzak mee naar boven te nemen. Plaats en bankjes zijn er genoeg. Het uitzicht over de regio Lugano is adembenemend. Ook het Lago Maggiore, Lombardije, de Zwitserse (Berner en Graubündner Alpen) en Savoyer Alpen zijn binnen zichtbereik. Oriëntatieborden wijzen de goede richting. Bezienswaardig echter zijn ook de botanische routes, een kleine kerk uit 1861, een museum en een fossielen-tentoonstelling. Vanaf de top is aan de overkant van het meer ook een stadje te zien dat wordt gedomineerd door een kolossaal gebouw. Het is een casino, gelegen in Zwitserland, maar merkwaardig genoeg, op grondgebied dat tot Italië behoort. Wie nog niet genoeg heeft van het wandelen kan aan een elf kilometer lange afdaling naar Morcote (ongeveer 40 minuten) beginnen of naar Melide, waarnaar de dam is genoemd, die dwars over het meer loopt en vanaf de top ook goed zichtbaar is.

Naar de Monte Bré

Voor de tocht naar de 933 meter hoge Monte Bré rijden we eveneens richting Lugano. We rijden naar het dorp Bré om van daaruit over de smalle weg tussen de kerk en het kerkhof naar de top van de Bré te wandelen. Net als op de San Salvatore rijdt ook hier echter een treintje naar de top. Het duurt vanaf Lugano Casserate vijftien minuten om boven te komen. Een leuke tocht met uitzicht op een langzaam wegzinkend Lugano. Vanaf het treinstation voert ook een weg omhoog. Wandelend door de buitenwijken van Lugano dan weer over het trottoir, dan weer over traptreden en zelfs langs de kant van de weg bereiken we zo ook het Tessiner dorp Bré. Het uitzicht op de Monte Rosa, de Berner en Walliser Alpen is magnifiek, de restaurants uitnodigend maar wel weer prijzig.

Balkon van Italië

Tot slot de berg Sighignola. Wie in het Valle d´Intelvi verblijft doet zichzelf tekort als de tocht naar dit Balkon van Italië niet wordt gemaakt. Vanaf de 1302 meter hoge top kan men, zeker bij helder weer, genieten van een werkelijk adembenemend uitzicht over het meer en de Alpen. Met de auto is het ongeveer 50 minuten rijden naar het plaatsje San Fedele, waar de opgang naar de Sighignola staat aangegeven. Wie eens niet achter het stuur van de auto wil zitten kan ook de bus nemen. Ook dan gaat het richting San Fedele. Voor de juiste tijden is de site van SPT Como de aangewezen informatiebron.

Op de fiets naar het balkon van Italië is ook een bijzonder ervaring! Lees hier het verhaal van Henk Sepers.