Wie vanaf de camping naar de rivier loopt die in het meer uitmondt, heeft een magnifiek uitzicht over de volle lengte van het meer. Aan weerszijden rijzen de flanken van de bergen omhoog. Je ziet de bergdaken met hun kenmerkende spitse toppen en vraagt je af of je op die toppen kunt komen. Ja, dat kan. Helemaal aan de overkant lijkt de San Salvatore het meer af te sluiten. Samen met de Monte Bré die er tegenover ligt, die vanaf de camping gezien schuilgaat achter een vooruitstekende bergflank, en Sighignola, ook wel het Balkon van Italië genoemd, is de San Salvatore één van de populairste uitstapjes.

San Salvatore

Voor de San Salvatore rijd je naar Lugano, waar je als vanzelf naar de boulevard wordt gestuurd. Je volgt de bordjes met het opschrift Lugano Monte Salvatore. Je kunt naar boven met de funicolare, het bergtreintje dat met een slakkengang omhoog kruipt tot de 915 meter hoge top is bereikt. Het treintje vertrekt vanaf Lugano Paradiso aan de Viale delle Scuole. Als je zin hebt in een stevige wandeling met een flink stijgingspercentage ga je natuurlijk te voet. In dat geval blijf je de bordjes volgen, totdat je bij het eerstvolgende gehucht de parkeerplaats tegenkomt waar de auto kan achterblijven. Denk wel aan stevige wandelschoenen. De wandeling is niet moeilijk, maar een beetje conditie is handig.

Onderweg zijn er zoveel mooie uitzichtpunten, vaak met bankjes, dat er genoeg momenten zijn om uit te rusten. Heb je een prima conditie en houd je daarbij ook nog van het betere klauterwerk? Neem dan, op eenderde van de tocht, de Klettersteig. Een binnendoor-weggetje, dat korter is maar ook zoveel steiler. Een leuke uitdaging voor sportievelingen.

Op de top van de San Salvatore kun je eten en drinken in het restaurant met panorama terras. Helaas niet echt goedkoop. Zelf een picknick-rugzak mee naar boven nemen kan natuurlijk ook. Plaats en bankjes zijn er genoeg. Het uitzicht over de regio Lugano is adembenemend. Ook het Lago Maggiore, Lombardije, de Zwitserse (Berner en Graubündner Alpen) en Savoyer Alpen zijn te zien als het weer helder is. Oriëntatieborden wijzen de goede richting.

Ook bezienswaardig zijn de botanische routes, een kleine kerk uit 1861, een museum en een fossielen-tentoonstelling. Vanaf de top is aan de overkant van het meer ook een stadje te zien dat wordt gedomineerd door een kolossaal gebouw. Het is een casino, gelegen in Zwitserland, maar merkwaardig genoeg op Italiaans grondgebied. Heb je nog niet genoeg van het wandelen dan kun je aan een elf kilometer lange afdaling naar Morcote (ongeveer 40 minuten) beginnen of naar Melide, waarnaar de dam is genoemd, die dwars over het meer loopt en vanaf de top ook goed zichtbaar is.

Naar de Monte Bré

De tocht naar de Monte Bré begint door richting Lugano te rijden. Je rijdt naar het dorp Bré om vandaaruit over de smalle weg tussen de kerk en het kerkhof naar de top van de Bré te wandelen. Net als op de San Salvatore rijdt ook hier een treintje naar de top. Het duurt vanaf Lugano Casserate vijftien minuten om boven te komen. Een leuke tocht met uitzicht op een langzaam wegzinkend Lugano. Vanaf het treinstation gaat ook een weg omhoog. Wandelend door de buitenwijken van Lugano, dan weer over het trottoir, dan weer over traptreden en zelfs langs de kant van de weg, bereik je zo ook het dorp Bré. Het uitzicht op de Monte Rosa, de Berner en Walliser Alpen is magnifiek, de restaurants uitnodigend maar wel weer prijzig.

Balkon van Italië

Als laatste de berg Sighignola. Een tocht naar het Balkon van Italië mag niet ontbreken. Vanaf de 1302 meter hoge top kun je, zeker bij helder weer, genieten van een werkelijk adembenemend uitzicht over het meer en de Alpen. Met de auto is het ongeveer 50 minuten rijden naar het plaatsje San Fedele, waar de opgang naar de Sighignola staat aangegeven. Wil je niet achter het stuur van de auto zitten neem dan eens de bus. Ook dan ga je richting San Fedele. Kijk op de site van SPT Como voor de juiste tijden.